AcasaInstitutul de Fiziologie şi Sanocreatologie este instituţia publică ştiinţifică principală din republică în domeniul fiziologiei, sanocreatologiei şi biomedicinei. Este fondată la 6 noiembrie 1998 în baza Institutului de Fiziologie al AŞM.

Direcţia ştiinţifică principală: dezvoltarea sanocreatologiei – direcţie nouă în biomedicină, care are ca obiective elaborarea teoriei şi practicii formării, fortificării şi menţinerii dirijate a sănătăţii organelor şi sistemelor de importanţă vitală şi a organismului integru, atât la nivel individual, cât şi populaţional în corespundere cu modul de viaţă şi influenţa factorilor mediului ambiant.

Istoria Institutului începe în anul 1957 – anul creării laboratorului de fiziologie şi biochimie a animalelor în Institutul de Biologie al Filialei Moldovenești a Academiei de Ştiinţe a URSS, ulterior reorganizat în Institutul de Zoologie. Fondatorul laboratorului a fost recunoscutul savant rus, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Om emerit A.A.Zubkov, care s-a remarcat prin studiile fundamentale – estimarea mecanismelor reglării funcţiilor cordului, inhibiţiei centrale, excitării membranelor, interrelaţiilor sistemului nervos simpatic şi parasimpatic și ca coautor al manualului „Fiziologia umană” pentru universitățile de medicină. În acest laborator au fost iniţiate suplimentar cercetări în domeniul stresului, sistemelor endocrin, nervos şi digestiv.

No front page content has been created yet.
Follow the User Guide to start building your site.